<<< Revenir à ma recherche

Pontus Anckar

Praticien(ne) certifié(e)

Date de certification du praticien:

Date des formations continues suivies par le praticien

Hei, olen Pontus Anckar. Kiinnostuin antigymistä useita vuosia sitten luettuani Thérèse Bertheratin kirjan The Body Has It´s Reasons. Minulta leikattiin nuorena selkä, jonka loukkasin urheillessani. Tein kaikki kuntoutukseen liittyvät asiat täysin ohjeiden mukaisesti, mutta selkä ei tullut kuntoon. Lähdin etsimään tietoa ja törmäsin Bertheratin kirjaan, joka oli silmiä avaava. Kokeilin liikkeitä ja ne vaikuttivat koko kehoon.

Tajusin että keho ja mieli on kokonaisuus ja että kaikki mitä olen kokenut elämäni aikana on vaikuttanut kehooni. Päätin kirjoittaa Thérèse Bertheratille. Hän vastasi ja kertoi että on tulossa Ruotsiin kouluttamaan. Osallistuin kursseille Ruotsissa ja Pariisissa 2004-2007 ja sitä kautta kouluttauduin Suomen ensimmäiseksi laillistetuksi antigym-ohjaajaksi. 

Antigymin parissa olen työskennellyt kymmenen vuotta eri puolilla Suomea. Olen tehnyt töitä mm raskaana olevien, huippu-urheilijoiden, tanssijoiden, nuorien ja ikääntyvien ihmisten kanssa.

OM DU VILL LÄSA OM ANTIGYMNASTIK PÅ SVENSKA: Klicka på rutan med språk uppe till vänster och välj svenska. Finns mycket information på svenska!

Alla kurssitietoa ja enemmän tietoa antigymistä:

KURSSIT/KURSER 2018:

Helsinki/Helsingfors, Era Nova, Kasarmikatu 2. Uusi lukukausi alkaa/ny termin börjar 30.8. klo 13.30 ja 17. Sekä suomeksi ja ruotsiksi. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä/intresserad? Ta kontakt: pontus@anckar.fi

Parainen/Pargas, Metsästystie 8/Jaktvägen 8. Uusi lukukausi alkaa/ny termin börjar 28.8. klo 17 ja 18.45. Sekä suomeksi ja ruotsiksi. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä/intresserad? Ta kontakt: pontus@anckar.fi 

Turku/Åbo Smartbutlers, Yliopistonkatu 5 A. Uusi lukukausi alkaa/ny termin börjar 27.8. klo 17. Sekä suomeksi että ruotsiksi. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä pontus@anckar.fi

Kemiö/Kimito, Actiwell, Domarringen 6. Uusi lukukausi alkaa/ny termin börjar 29.8. Sekä suomeksi että ruotsiksi. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä pontus@anckar.fi

Ryhmiä jotka tapaavat kerran kuukaudessa (n. klo 10-14) on Paraisilla ja Karjaalla. Seuraava tapaaminen Karjaalla 12 elokuuta klo 11-15. Både på finska och svenska. Paraisilla tavataan 24.8. klo 10-n. 14. Både på finska och svenska.

Kursseja on säännöllisesti myös Kuggomissa (Loviisa). Seuraava tapaaminen 19.8. klo 11-n. 15. Lisää tietoja ja ilmoittautumiset pontus@anckar.fi tai 050-5906113.

FACEBOOK: Antigym-menetelmä

MITÄ ANTIGYM ON?

Matka kehosi halki. Antigymin avulla voit tutustua kehoosi ja sen historiaan. Voit huomata miten se koko elämäsi ajan on suojautunut ja sopeutunut aiheuttamalla lihaskireyksiä.

Löydä kehosi uudestaan. Antigym antaa mahdollisuuden löytää lihaksia joiden olemassaolon olet unohtanut. Aluksi näiden lihasten liikuttaminen voi olla vaikeaa. Mutta vähitellen löydät näiden lihasten ja aivojesi välisen yhteyden.

Liiku luonnollisemmin. Kurssin aikana opit miten itse voit vaikuttaa elämääsi rajoittaviin lihasjännityksiin ja kipuihin. Voit vapauttaa liikkeesi ja hengityksesi.

Minkälaisia liikkeitä? Antigymin liikkeet ovat pieniä, tarkkoja ja turvallisia. Ne sopivat kaikille, iästä riippumatta. Ne on suunniteltu kunnioittamaan kehon fysiologiaa. Liikkeet ovat hauskoja, vaihtelevia, jopa hämmentäviä.

Oman tahtiin. Jokainen tekee liikkeet oman tahtiinsa ilman suorittamista. Ja vertailematta itseään muihin. Liikkeet selostetaan suullisesti.

Tunnustele ja vertaile. Usein tehdään yksi puoli kehoa kerrallaan. Näin voit liikkeiden jälkeen verrata puolia, huomata eroja ja oppia miten iso ero rentojen ja kireiden lihasten välillä voi olla.

Pidennä selkäpuolen lihaksia. ”Teillä on tiikeri selässä. Vahva, kaunis ja älykäs tiikeriThérèse Bertherat sanoo kirjassaan Le repair du Tigre. Tiikeri edustaa selkäpuolen lihaksia. Ne muodostavat ketjun takaraivosta jalkapohjiin saakka. Myös lihakset säären etuosassa kuuluvat tähän ketjuun. Jos selkäsi on kipeä, se ei johdu heikoista lihaksista. Päinvastoin, tiikerisi lihakset työskentelevät liikaa. Ne ovat niin hallitsevia että lihakset kehosi etupuolella eivät pysty liikkumaan ja supistumaan kunnolla. Antigym-liikkeet pidentävät selkäpuolen lihaksia.

Millainen on antigym-kurssi? Antigym tehdään pienissä ryhmissä, vaaleassa ja miellyttävässä huoneessa.

Valitse rytmi joka sopii sinulle. Tapaamisia on kerran viikossa, noin 1,5 tuntia kerrallaan, tai noin puoli päivää kerran kuukaudessa. Myös viikonloppukursseja järjestetään. Voit valita itsellesi sopivan rytmin.

Vaatetus. Vaatteiden on hyvä olla mukavantuntuisia ja pehmeitä. Joskus liikkeitä tehdään paljain jaloin.

Antigym ei ole terapiaa eikä urheilua. Antigym-ohjaaja ei vaadi osallistujilta suoritusta. Ohjaaja ei myöskään anna manuaalista hoitoa.

MITEN ANTIGYM SYNTYI?

Antigym-menetelmän on kehittänyt ranskalainen fysioterapeutti Thérèse Bertherat. Hän on kirjoittanut mm. menestyskirjan The Body has It´s Reasons (1976) jossa hän esittää erilaisen tavan lähestyä kehoa. « Kehomme on älykäs » hän sanoo. « Sillä on oma historia ja muisti. Se ansaitsee paremman kohtelun kuin mekaaninen harjoittelu ».

« Sanotaan että kehoa pitää vahvistaa. Että pitää hikoilla ja hengästyä. Niinpä me pyöräilemme, juoksemme ja nostamme painoja. Mutta ennen tuota kaikkea, meidän pitäisi avata silmämme ja tarkastella kehoamme ymmärtääksemme miten se toimii ».

Tänään, yli 30 vuotta myöhemmin, antigym on tunnettu menetelmä ja harjoitetaan ympäri maailmaa. Marie Bertherat on Thérèse Bertheratin tytär ja vastuussa Antigym-tavaramerkistä.

Yksityiskohtaisemmin antigymistä voit lukea alta:    

MITÄ ANTIGYM ON?

1. Itsetutkiskelua.

Sana itsetietoisuus (self-awareness) on erittäin tärkeä käsite antigymissä. Kun Thérèse Bertherat, kirjoitti The Body Has It´s Reasons, sen alaotsikko oli ”Self-awareness through conscious movement”.

Kirjan sanoma on että keholla on uskomaton kyky parantaa itseään. Yksi tie siihen voi olla kehon kautta saavutettu itsetietoisuus. Mutta Thérèse Bertherat ei koskaan sanonut että hän voisi tehdä tämän työn jonkun puolesta. Antigym on tapa tutustua omaan kehoonsa ja sitä kautta itseensä. Se voi olla itse-hoitoa. Ohjaajan tehtävä ei ole parantaa ketään. On kurssiin osallistuja joka mahdollisesti parantaa itse itsensä.

Antigymissä osallistujilla on mahdollisuus löytää itse-parantava kykynsä. Keho voi korjata itsensä jos se saa siihen mahdollisuuden. Bertherat: ”On paljon kunnianhimoisempaa ja mielenkiintoisempaa antaa ihmisten itse löytää avaimet paranemiseen kuin toimia parantajana”.

Antigym on itsetutkiskelua kehon kautta. Ohjaajan tehtävä on olla mukana edistämässä osallistujan autonomiaa, auttaa häntä kohti parempaa kehotietoisuutta ja uutta vapautta käyttää kehoa, liikkua, puhua. Kohti vapautta elää!

2. Sinä=kehosi.

On paradoksaalista että samalla kun kehosta puhutaan enemmän kuin koskaan ennen –  miltä se näyttää, miten hyväkuntoinen se on, onko ylipainoa vai ei, miten terve se on – siitä vieraannutaan yhä enemmän. Kehoa käsitellään ja siitä kirjoitetaan ja tutkitaan, kuin se olisi kone.

Kehontuntemus tarkoittaa että ymmärretään, että kehoni on minä. Minun tunteeni, ajatukseni, kaikki mitä olen käynyt elämässäni läpi on kehoni. Jäykkä ajattelu aiheuttaa jäykän kehon. Pelkotilat aiheuttavat muutoksia kehoon. Iso ego näkyy kehossa. Lapsuudenkokemukset ovat kehossa.

Mitä lihakset tekevät? Mikä niiden tehtävä on? Supistua. Kun liikutaan lihakset supistuvat. Mutta myös esimerkiksi tukahdetut tunteet saavat lihakset supistumaan. Lihakset ovat myös suojajärjestelmä. Ne suojaavat meitä supistumalla. Kehossamme on hieno puolustusjärjestelmä. Ja se toimii melkein aina samalla tavalla: Lihaksia kiristämällä.

”Silmiemme lihakset, leukalihakset, pallea, lantionpohjan lihakset, jalan lihakset jne. ovat reagoineet kaikkeen mitä elämässämme on tapahtunut. Varsinkin niihin tapahtumiin jotka olemme unohtaneet, jotka haluamme unohtaa” Thérèse Bertherat sanoo Ma Lecon d´Antigymissä.

Voiko näistä kehoon patoutuneista tunteista ja kokemuksista parantua? Voi. Kehollasi on kyky parantaa itsensä. Miten?

”Näe ja koe kehosi, itsesi, uudella tavalla” ehdottaa Thérèse Bertherat. Unohda kaikki ”totuudet” mitkä olet saanut kuulla itsestäsi ja kehostasi, ehkä lapsuudesta saakka.

Bertherat ehdottaa että kehoa voi tarkastella kun rosoista puutarha:

”Aluksi kiusaus käyttää kaikenlaisia torjuntaaineita, lannoitteitta ja kovia menetelmiä voi olla suuri jotta saataisiin nopeasti näkyviä tuloksia. Mutta puutarha on herkkä ekosysteemi. Niin on myös keho. Ekosysteemi jota pitäisi kunnioittaa ja säilyttää. Tarkastele ensin haluamatta muuttaa mitään. Siedä rikkaruohot, nokkoset, kivet, tuhohyönteiset. Jos hyökkäät, kehosi pistää hanttiin tai kostaa myöhemmin. Sen takia: Tarkastele, yritä ymmärtää. Ja tunne”.

3. Mahdollisuus parantaa yhteys aivot-lihakset.

Antigym on hyvin pitkälti kokeilua. Osallistujat kokeilevat miten pienet ja tarkat liikkeet vaikuttavat kehoon ja mieleen – koko olemukseen. Ohjaajan sana ei ole laki. Hän ehdottaa pieniä ja tarkkoja liikkeitä – selostaa ne hyvin tarkasti – mutta ei koskaan vaadi mitään.

Mitä kehossa tapahtuu kun esimerkiksi tehdään pieni olkapään liike? Kun olkapäätä liikutetaan hitaasti ja tarkasti, se pikkuhiljaa asettuu luonnollisempaan asentoon. Mitä olkapäälle tapahtuu sen jälkeen? Rentoutuuko se? Laskeutuuko se vähän? Entä miten se vaikuttaa yläselkään? Tai leukaan? Ehkä se vaikuttaa myös lonkkaan, jalkaan jne. Näin huomataan, että pieni olkapään liike voi vaikuttaa koko kehoon.

Liikkeet ovat yksinkertaisia, eivät kovin näyttäviä. Ne kuulostavat ja näyttävät helpoilta. Mutta todellisuudessa ne saattavat olla vaikeita tehdä. Syy on siinä, että alue, jota yritetään liikuttaa,  saattaa olla melkein ”nukutuksessa”.

Thérèse Bertherat sanoi usein, että antigymin harrastaminen on pedagogista työtä. Opitaan pikkuhiljaa miten oma keho toimii ja tutustutaan niihin kehonosiin, joihin meillä on huono yhteys. Tutustutaan lihaksiin, jotka olemme unohtaneet, tai joita ei uskalleta liikuttaa. Näin aivojen ja lihasten välinen yhteys paranee, ja lihakset voivat toimia paremmin. Jäykkyys vähenee ja lihasten liikuttaminen helpottuu.

4. Ryhmän ja sanojen merkitys.

Antigym-menetelmässä varsinainen työ tapahtuu pienessä, 3-7 henkilön ryhmässä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kyseessä olisi jonkinlainen ryhmätyö. Jokainen keskittyy omaan kehoonsa ja tekee liikkeet itse, omassa tahdissa, vertaamaata itseään muihin. Mutta työ tehdään muiden ollessa läsnä. Tämä on tärkeää, koska ryhmässä voi huomata ettei ole yksin murheiden ja kipujensa kanssa. Voi huomata että vaikka tuolla toisella henkilöllä on erilainen tausta kuin minulla, eikö hän kuitenkin ole vähän kuin minä?

Ja ehkä jonkun toisen lausumat sanat vaikuttavat myös minuun. Ehkä ne saavat minut huomaamaan uusia asioita kehossani, itsessäni. Ehkä sanat kyseenalaistavat omia totuuksiani niin, että voin nähdä asioita uudella tavalla.

Ryhmässä ei tarvitse sanoa mitään. Ohjaaja ei vaadi sanoja. Eikä hän tulkitse niitä. Hänellä on isot korvat. Ohjaajan tehtävä on kuunnella ja luoda ilmapiiri jossa sanoille on tilaa jos joku haluaa sanoa jotain.

Kun sanojen avuilla nostaa tietoisuuteen mitä kehossa tapahtuu, siitä tulee todellista. Ja jos tämä on vaikeaa niin muiden sanat voivat auttaa.

Joskus, jonkun liikkeen jälkeen, sanat ”pulppuaavat” ulos.  Joskus ne tulevat hitaasti, harkiten. Joskus nauretaan. Joskus itketään. Joskus katse, tai pieni nyökkäys, riittää. Joskus ryhmä on liikkeitten jälkeen ihan hiljaa. Sekin on kommunikointia.

 5. Liikkeitä, ei harjoituksia.

Antigym-menetelmän liikkeet eivät ole harjoituksia – mekaanisia toistoja. Menetelmässä puhutaan mieluummin liikkeistä, jotka Thérèse Bertherat´n mukaan muistuttavat elämää. Tällä hän tarkoittaa, että joku tietty liike, joka tehdään uudestaan, vaikuttaa meihin joka kerta eri tavalla.

Se johtuu siitä, ettemme tee liikettä aivan samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Kenties olemme muuttuneet: emme kuuntele ohjeita samalla tavalla. Emme reagoi aivan samalla tavalla.

Kun joku kokeilee jotain tiettyä liikettä ensimmäistä kertaa, saattaa olla, ettei mitään tapahdu. Keho ei vielä ole valmis. Ehkä osallistuja ei vielä pysty/uskalla/halua olla oikein läsnä liikkeessä. Hän ei ehkä vielä osaa kuunnella mitä keho sanoo. Tämän takia, kun joku tietty liike tehdään uudestaan muutaman kuukauden kuluttua, joku usein sanoo: ”Hei, vau, miten tämä vaikutti! Tätä liikettä ei olla tehty ennen!”. Mutta ollaan tehty joku vastaava liike. Ero on siinä, että nyt henkilö on valmis tuntemaan, ja huomaamaan, miten liike vaikuttaa häneen.

Kuinka kauan yksi liike kestää? Siihen on mahdotonta vastata. Kerran viikossa tapahtuva Antigym-oppitunti kestää yleensä noin 1,5 tuntia. Kokemus on osoittanut tämän olevan optimaalinen aika. Yksittäisen liikkeen kesto riippuu kuitenkin siitä, mikä liikkeen tarkoitus on, ja miten osallistujat reagoivat siihen. Joskus se voi jatkua jopa muutaman minuutin, joskus se kestää vain muutaman sekunnin. Ei ole mitään hyötyä jatkaa liikettä liian kauan siinä toivossa, että siitä olisi silloin enemmän hyötyä. Päinvastoin.

Kirjassaan Ma Lecon d´Antigym Thérèse Bertherat sanoo, että keho on kuin kuriton hevonen. Jos hevosta pakotetaan, tulos ei ole kovin hyvä. Ehkä hevonen tekee niin kuin haluamme, mutta se ei voi hyvin eikä ole onnellinen. Mutta jos hevonen ei pelkää, jos se luottaa meihin, jos se vapaaehtoisesti suostuu, tulos on ihan toinen.

Keho reagoi samalla tavalla. Jos se on varuillaan rennot ja pitkät lihakset tuntuvat uhkaavilta. Voi tuntua, että tulee heikoksi tai jopa kuolee, jos antaa lihasten rentoutua. Asia on tietenkin ihan päinvastoin. Jos antaa lihasten rentoutua, jos ne pidentyvät, tulee sekä henkisesti että fyysisesti vahvemmaksi. Tämä on kuitenkin huomattava itse.

6. Lihasten vapautuessa mieli vapautuu – jos on siihen valmis.

« Uskalla olla hiljaisuudessa. Uppoudu hiljaisuuteen. Anna sen ympäröidä sinut”  Thérèse Bertherat sanoo  (L´antigymnastique chez vous, enrigstrement audio, Editions du Seuil, 1977). Tämä liikkeiden jälkeinen hiljaisuus on erittäin tärkeää antigymissä. Hiljaisuudessa, levossa, keho puhuu sinulle. Joskus niin hiljaa että sen kuunteleminen on vaikeaa. Tulkitseminen voi olla vielä vaikeampaa. Mitä se keho oikein sanoo? Mitä minussa tapahtuu?

Tässä hiljaisuudessa tapahtuu tärkeää keskustelua aivojen ja kehon välillä. Hyväksyäkö muutos vai ei? Hermostomme, sen autonominen osa (tahdosta riippumaton osa) on tärkeässä osassa. Antigymin liikkeet vaikuttavat autonomiseen hermostoon. Autonominen hermosto jakautuu kahteen osaan: Parasympaattiseen ja sympaattiseen. Parasympaattinen stimuloi ja sympaattinen rauhoittaa elimistöä. Ne ikään kun vartioivat sisäistä tasapainoa, ja reagoivat kun esimerkiksi aina kireänä olevat lihakset pidentyvät ja rentotuvat.

Hyvin usein ihmiset palelevat liikkeiden jälkeen. Se ei johdu kylmästä ilmasta. Näin tapahtuu vaikka sisällä olisi 25 astetta lämmintä. Autonominen hermosto näes reagoi. Joskus ihmisille tulee päinvastoin hyvin kuumaa. Joskus joku tuntee pahoinvointia tai päänsärkyä. Joskus joku sanoo että vähän huimaa. Joskus ei tunnu miltään. Ei ajatuksia, ei tunteita, pelkästään tyyni mieli ja keho.

Hermosto reagoi, koska kehossa ja aivoissa tapahtuu sisäistä keskustelua: ”Jatkaanko kuten ennen vai suostunko muutokseen”. Päätös kuin päätös on ok. Ehkä kehossa ei tapahdu muutosta tänään. Mutta ehkä seuraavalla kerralla? Tai muutaman kerran jälkeen. Tai vielä myöhemmin. Tai ehkä ei ollenkaan. Ohjaajan tai antigymin tehtävä ei ole muuttaa ketään. Muutos tapahtuu jos keho ja mieli ovat siihen valmiita. Ja vaikka muutosta ei tapahtuisi, on mielenkiintoista tuntea millaista muutosvastarintaa omassa kehossa on.

Ohjaajan tehtävä ei ole tulkita ihmisten reaktioita. Ohjaaja istuu hiljaa jakkaralla ja antaa ihmisten tuntea mitä he tuntevat.

Joku saattaa itkeä, tuntea kireissä lihaksissa piilossa ollutta syvää surua. Joku toinen saattaa nauraa melkein hysteerisesti. Joku suuttuu, tulee kiukkuiseksi.

Hyvin usein joku nukahtaa kesken liikkeiden. Herätessään hän sanoo nukkuneensa huonosti tai olevansa väsynyt. Mutta usein nukahtaminen on itsensä suojaamista. Voi olla, että syvässä kehossa on tunteita joita ei vielä halua kohdata. Mutta pikkuhiljaa voi pysyä enemmän ja enemmän hereillä. Tämä tapahtuu itsestään ajan kanssa, kun ihminen on siihen valmis.

Antigym voi vapauttaa monta vuotta kätkössä olevia tunteita. Mutta tämä siis tapahtuu vain henkilön ollessa siihen valmis. Ja ei ole pakko tuntea piilossa olevia tunteita. Hyvin usein nämä tunteet ikään kun haihtuvat henkilön uskaltaessa pikkuhiljaa liikuttaa kireitä lihaksiaan enemmän ja enemmän. Sen tilalle voi tulla vapauden tunne, elämisen ilo ja riemu.

 Kirjallisuutta Antigymistä. The Body Has It´s Reasons (finns på svenska: Kroppen har sina skäl), Thérèse Bertherat, Healing Arts Press 1989. Courrier du Corps (finns på svenska: Kroppens budskap), Thérèse Bertherat, Point Seuil 2008. Le Repaire du Tigre, Thérèse Bertherat, Lexitis Editions 2011. Ma Lecon d´Antigym, Marie Bertherat, Thérèse Bertherat, Eyrolles 2013. Raskaudesta ja synnytyksestä: À Corps consentant (finns på svenska: Med kroppens samtycke), Marie Bertherat, Thérèse Bertherat, Lexitis Editions 2011. Nuorille: Comment bien vivre avec son corps, Marie Bertherat, Albin Michel 2003.

 

 

Mes coordonnees

Praticien(ne) certifié(e)
Yliopistonkatu 5
20100 Turku
Finland
+358 505906113 /
Praticien(ne) certifié(e)
Kasarminkatu 2
00140 Helsinki
Finland
+358 505906113 /
Praticien(ne) certifié(e)
Metsästystie 8
21600 Parainen
Finland
+358 505906113 /