<<< Go back to my search

Pontus Anckar

Certified practitioner

Practitionner certification date:

Dates of the professional development training courses attended by the practitioner

Hei, olen Pontus Anckar.

Olen Suomen ensimmäinen sertifioitu antigym-menetelmän harjoittaja. Valmistuin vuonna 2007. Kouluttajani on ollut mm. menetelmän kehittäjä, ranskalainen fysioterapeutti Thérèse Bertherat. Olen myös vastuussa menetelmästä täällä Suomessa.

ALLA KURSSITIETOA ja sen alla enemmän tietoa antigymistä (suomeksi).

KURSSIT/KURSER 2020:

Helsinki/Helsingfors, Heartfulness Finland, Pietarinkatu 9. Uusi lukukausi alkaa torstai 9.1. klo 13.30 ja 17. 

Parainen/Pargas, Metsästystie 8/Jaktvägen 8. Kurssit alkaa tiistai 14.1. klo 17 ja 18.45.

Turku/Åbo Smartbutlers, Yliopistonkatu 5 A. Uusi lukukausi alkaa maanantai 13.1. klo 17.15.

Kemiö/Kimito, Actiwell, Domarringen 6. Uusi lukukausi alkaa keskiviikko 15.1. klo 17.15.

Kaikki kurssit sekä suomeksi että ruotsiksi. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä/intresserad? Ta kontakt: pontusanckar@gmail.com tai 050-5906113

Ryhmiä jotka tapaavat kerran kuukaudessa (n. klo 10-14) on Paraisilla, Kauniaisissa (ryhmä täynnä) ja Fiskarsissa. Både på finska och svenska. Paraisilla seuraava tapaaminen 17 tammikuuta klo 10-n. 14.

Fiskarsissa seuraava tapaaminen 9 helmikuuta klo 11 KotiSalissa, Suutarinmäki 11. Lisää tietoja ja ilmoittautumiset: pontusanckar@gmail.com

Kursseja on säännöllisesti myös Villitarhassa, Kuggomissa (Loviisa). Seuraava tapaaminen 1 helmikuuta klo 11-n. 15. Lisää tietoja ja ilmoittautumiset: posti@villitarha.fi tai 050-5846146.

(FACEBOOK: Antigym-menetelmä)

MITÄ ANTIGYM ON?

Kun aloitin antigymin parissa se oli minulle ihan uusi maailma. Olin aina urheillut, mutta en tajunnut miten huonosti tunsin kehoani ja itseäni. Antigymin avulla sain rauhassa tutustua kehooni ja itseeni, pienten ja hyvin tarkkojen liikkeiden avulla. Huomasin mm. että selkäkipuni ei johtunutkaan heikoista lihaksista. Se oli päinvastoin, selkäpuolen lihakset olivat niin hallitsevia että lihakset kehon etupuolella eivät pystyneet liikkumaan ja supistumaan kunnolla.
Tämä johtuu siitä että selkäpuolen lihakset muodostavat ketjun takaraivosta jalkapohjiin saakka. Tämän tajusin vasta kun tunsin sen kehossani. Näitä lihaksia ei tarvitse vahvistaa. Pikemminkin rentouttaa ja pidentää.

Antigym kiehtoo minua koska siinä ei ole opettajaa tai ohjaaja, joka vaatii suoritusta. Tai hoitaja antamassa hoitoa. Ei myöskään terapeutti tulkitsemassa sanoja. Tämän takia käytetään sanaa harjoittaja (praticien ranskaksi) mieluummin kuin ohjaaja. 

Antigym-menetelmän harjoittaja ei näytä mallia. Hän istuu pienellä jakkaralla ja ehdottaa liikkeitä, selostaa ne hyvin tarkasti, vaatimatta mitään. Hän on pikemminkin tarinankertoja, hän käyttää sanoja joiden avulla osallistujat itse löytävät liikkeet. Osallistujat kokeilevat miten nämä liikkeet vaikuttavat kehoon.

Puhun osallistujista koska antigymissä työ tapahtuu pienissä, 3-7 hengen, ryhmissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kyseessä olisi jonkilainen ryhmätyö. Jokainen keskittyy omaan kehoonsa ja tekee liikkeet itse, omassa tahdissa, vertaamatta itseään muihin. Mutta työ tehdään muiden ollessa läsnä. Tämä on tärkeää, koska ryhmässä voi huomata ettei ole yksin murheiden ja kipujensa kanssa. Ja
voi huomata että vaikka tuolla toisella henkilöllä on erilainen tausta kuin minulla, eikö hän kuitenkin ole vähän kuin minä?

Ja ehkä jonkun toisen lausumat sanat vaikuttavat myös minuun. Ehkä ne saavat minut huomaamaan uusia asioita kehossani, itsessäni. Ehkä sanat kyseenalaistavat omia totuuksiani niin, että voin nähdä asioita uudella tavalla.

Antigymissä on tilaa sanoille. Jos haluaa sanoa jotain. Antigym-menetelmän harjoittaja ei kuitenkaan tulkitse sanoja. Hänellä on isot korvat. Hän kuuntelee ja luo ilmapiirin jossa sanoille on tilaa jos joku haluaa sanoa jotain. Kun sanojen avuilla nostaa tietoisuuteen mitä kehossa tapahtuu, siitä tulee todellista. Ja jos tämä on vaikeaa niin muiden sanat voivat auttaa.

Kuten sanottu, antigym on kokeilua. Kun esimerkiksi olkapäätä liikutetaan hitaasti ja tarkasti, se pikkuhiljaa asettuu luonnollisempaan asentoon. Mitä olkapäälle tapahtuu sen jälkeen? Rentotuuko se? Laskeutuuko se vähän? Entä miten se vaikuttaa yläselkään, leukaan, lonkkaan, jalkaan jne. Näin huomataan että pieni liike vaikuttaa koko kehoon.

Voi pikkuhiljaa oppia miten oma keho toimii ja tutustua kehonosiin, joihin meillä on huono yhteys. Näin aivojen ja lihasten välinen yhteys paranee, ja lihakset voivat toimia paremmin. Antigym voi olla itse-hoitoa.

Liikkeet ovat turvallisia, hauskoja, vaihtelevia, jopa hämmentäviä. Ne sopivat kaikille, iästä riippumatta. Ne on suunniteltu kunnioittamaan kehon fysiologiaa.

Usein tehdään yksi puoli kehoa kerrallaan. Miksi? Koska silloin voi liikkeiden jälkeen verrata puolia, huomata eroja ja oppia miten iso ero rentojen ja kireiden lihasten välillä voi olla. Tämä on minusta tärkeää ja tähän käytetään paljon aikaa. Tunnustellaan miten liikkeet vaikuttavat ja kuunnellaan oma kehoa. ”Uskalla olla hiljaisuudessa. Uppoudu hiljaisuuteen. Anna sen ympäröidä sinut”  Thérèse Bertherat sanoo.

Liikkeiden jälkeinen hiljaisuus on erittäin tärkeää antigymissä. Hiljaisuudessa, levossa, keho puhuu sinulle. Joskus niin hiljaa että sen kuunteleminen on vaikeaa. Tulkitseminen voi olla vielä vaikeampaa. Mitä se keho oikein sanoo? Mitä minussa tapahtuu? Pikkuhiljaa oppii kuuntelemaan, ja tulkitsemaan, paremmin.

Antigym on mielestäni itsetutkiskelua kehon kautta. Voi tajuta, ja huomata, että keho muistaa kaiken, se suojautuu ja sopeutuu aiheuttamalla lihaskireyksiä. Itse huomasin että tunteet, mutta myös ajatukseni, ovat kehoni. Tarkoittaako tämä että tunteet tulevat pintaan liikkeiden jälkeen? Ei välttämättä.

Antigym voi vapauttaa monta vuotta kätkössä olevia tunteita. Mutta tämä tapahtuu vain henkilön ollessa siihen valmis. Ja ei ole pakko tuntea piilossa olevia tunteita. Hyvin usein nämä tunteet ikään kun haihtuvat henkilön uskaltaessa pikkuhiljaa liikuttaa kireitä lihaksiaan enemmän ja enemmän. Sen tilalle voi tulla vapauden tunne, elämisen ilo ja riemu.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

My contact

Certified practitioner
Yliopistonkatu 5
20100 Turku
Suomi
+358 505906113 /
Certified practitioner
Pietarinkatu 9
00140 Helsinki
Suomi
+358 505906113 /
Certified practitioner
Metsästystie 8
21600 Parainen
Suomi
+358 505906113 /