Pontus Anckar
Certified practitioner
Practitionner certification date:

Dates of the professional development training courses attended by the practitioner





Hei, olen Pontus Anckar.
Olen Suomen ensimmäinen sertifioitu antigym-menetelmän harjoittaja. Valmistuin vuonna 2007. Kouluttajani on ollut mm. menetelmän kehittäjä, ranskalainen fysioterapeutti Thérèse Bertherat. Olen myös vastuussa menetelmästä täällä Suomessa.
Tutustuessani antigymiin olin harrastanut voimailua pitkään, ja tämä oli johtanut vammoihin. Vaikea selkävamma leikattiin 90-luvun lopussa. Sen jälkeen etsin jotakuta tai jotakin, mikä voisi parantaa selkäni.
Antigymiä tehdessään tajusin, että tie paranemiseen löytyy itsestäni. Kun opin tuntemaan kehoni ja itseni paremmin, parani myös selkäni. Samalla kun lihakset avautuivat, avauduin itse ja elämä muuttui. Sanoisin, että tärkeimmät muutokset ovat tapahtuneet henkisellä tasolla – fyysiset vaivat ovat parantuneet sen ohella. Keho ja mieli todella ovat kokonaisuus.
Tänään lähestyn kehoa aivan eri tavalla. Ymmärrän, että lihakset eivät ole erillään meistä, ne ovat me. Ne ovat myös tunteemme ja ajatuksemme. En enää usko lihasten pakottamiseen tai mekaaniseen harjoitteluun. Pikemminkin lähestyn kehoa suurella kunnioituksella: ymmärtämällä, kuuntelemalla ja tuntemalla.
“Sanotaan että kehoa pitää vahvistaa. Että pitää hikoilla ja hengästyä. Niinpä me pyöräilemme, juoksemme ja nostamme painoja. Mutta ennen tuota kaikkea, meidän pitaisi avata silmämme ja tarkastella kehoamme ymmärtääksemme miten se toimii”.
Thérèse Bertherat
ALLA KURSSITIETOA ja sen alla enemmän tietoa antigymistä (SUOMEKSI).
KURSSIT/KURSER 2023:
Helsinki/Helsingfors, syksyn kurssit alkavat 24.8 klo 13.30 ja 16.50 osoitteessa Pohjoinen Rautatiekatu 11, Heartfulness. Osallistua voi sekä paikan päällä, että etänä.
Parainen/Pargas, Metsästystie 8. Syksyn kurssit alkavat 22.8 klo 18.45. Osallistua voi sekä paikan päällä, että etänä.
Turku/Åbo, syksyn kurssit alkavat 21.8 klo 17.30 osoitteessa Vähä Hämeenkatu 8. Osallistua voi sekä paikan päällä, että etänä.
Kemiö/Kimito, Actiwell, Domarringen 6. Syksyn kurssit alkavat 23.8 klo 17.15. ¨
Kaikki kurssit sekä suomeksi että ruotsiksi. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä/intresserad? Ta kontakt: pontusanckar@gmail.com
Ryhmiä, jotka tapaavat kerran kuukaudessa (n. klo 10-14) on Paraisilla, Kauniaisissa (ryhmä täynnä) ja Fiskarsissa. Både på finska och svenska.
Paraisilla seuraava tapaaminen perjantai 6.10. klo 11-n. 14.30.
Fiskarsissa seuraava tapaaminen 15.10. klo 10-13 KotiSalissa, Suutarinmäki 11. Lisää tietoja ja ilmoittautumiset: pontusanckar@gmail.com
Kursseja on säännöllisesti myös Villitarhassa, Kuggomissa (Loviisa). Seuraava tapaaminen 28.10. klo 11-14. Voi osallistua paikan päällä tai etänä. Lisää tietoja ja ilmoittautumiset: pontusanckar@gmail.com
HUOM! Tunne itsesi-päivä Paraisilla, kirkon kappelissa 21.10. klo 10-n. 16. Ohjelmassa antigymiä ja meditaatiota. Vetäjinä Pontus Anckar ja Nalle Öhman. Lisää tietoja pontusanckar@gmail.com tai bjorn.ohman@dialog.fi
(FACEBOOK: Antigym-menetelmä)
MITÄ ANTIGYM ON?
Antigym on matka kehosi halki. Sen avulla voit rauhassa tutustua kehoosi ja sen historiaan. Voit huomata miten se koko elämäsi ajan on suojautunut ja sopeutunut aiheuttamalla lihaskireyksiä.
Antigym-menetelmän on kehittänyt fysioterapeutti Thérèse Bertherat. Hän on kirjoittanut mm. menestyskirjan The Body Has Its Reasons (1976) jossa hän esittää erilaisen tavan lähestyä kehoa: “Kehomme on älykäs. Sillä on oma historia ja muisti. Se ansaitsee paremman kohtelun kuin mekaaninen harjoittelu”.
Antigymin liikkeet ovat tarkkoja, täsmällisiä ja turvallisia. Ne sopivat kaikille, iästä riippumatta. Ne on suunniteltu kunniottamaan kehon fysiologiaa. Liikkeet ovat hauskoja, vaihtelevia, joskus jopa hämmentäviä.
Liikkeissä otetaan huomioon, että keho ja mieli ovat kokonaisuus.
Tänään antigym on tunnettu menetelmä, jota harjoitetaan ympäri maailmaa.
Antigymin hyödyt:
– Parempi liikkuvuus ja lihastonus
– Vähemmän stressiä ja lihaskipua (selkä, niska, olkapäät jne)
– Parempi koordinaatio
Sopii erinomaisesti lämmittelyksi ennen liikuntaa ja auttaa palautumista jälkeenpäin.
Antigymin avulla voit itse vaikutaa elämääsi rajoittaviin lihasjännityksiin ja lihaskipuihin. Jokainen Antigym-tunti antaa mahdollisuuden löytää uusia lihaksia, tai lihaksia joiden olemassaolon olet unohtanut. Aluksi näiden lihasten liikuttaminen voi olla vaikeaa mutta vähitellen löydät näiden lihasten ja aivojesi välisen yhetyden. Näin tämä yhteys paranee, ja lihakset voivat toimia paremmin.
Pikkuhiljaa voit löytää aidon kehosi – tasapainoisen ja itsenäisen.
Mitä tapahtuu Antigym-tunnilla?
Liikkeitä! Liikkeitä! Pieniä, erilaisia, hauskoja.
Esim: Seistään jalat yhdessä, kantapäistä isovarpaisiin, ja käännetään polvet ulospäin koukistamatta niitä ja viemättä niitä erilleen. Maataan selällä jalat koukussa ja laitetaan pieni korkkipallo lapaluun ja selkärankaan väliin ja hengitetään niin, että yläselän ja olkapään lihakset pitenevät ja rentoutuvat. Maataan selällä jalat koukussa ja laitetaan doudou-tyyny ristiluun alle ja annetaan selän rentotua. Liikutetaan varpaita, näytetään kieltä ja liikutetaan silmiä eri suuntiin.
Jokainen liike kunnioittaa kehon fysiologiaa, ne ovat turvallisia. Liikkeet ovat pieniä ja yksinkertaisia mutta vaikuttavat myös syviin lihaksiin.
Liikkeet selostetaan suullisesti. Antigym-menetelmän harjoittaja ei näytä mallia. Hän selostaa liikkeet tarkasti, vaatimatta mitään. Hän on tarinankertoja, käyttää sanoja joiden avulla osallistujat itse löytävät liikkeet.
Antigym-tunnilla osallistujilla on mahdollisuus sanoa jotain, jos esim. haluavat kertoa mitä kehossa tapahtuu ja miltä tuntuu. Harjoittaja ei kuitenkaan tulkitse sanoja. Hänellä on isot korvat. Hän kuuntelee ja luo ilmapiirin jossa sanoille on tilaa.
Jokainen tekee liikkeet oman tahtiinsa ilman suorittamista ja vertaamatta itseään muihin.
Korkkipalloja, pyöreitä keppejä, doudou-tyynyjä ja hirssipalloja
Joskus käytetään pieniä apuvälineitä kuten doudou-tyynyjä, hirssipalloja ja korkkipalloja. Niiden avulla lihakset löytyvät paremmin.
Antigym tehdään pienissä ryhmissä, vaaleassa ja mielyttävässä huoneessa.
Usein tehdään yksi puoli kehoa kerrallaan. Miksi? Koska silloin voi liikkeiden jälkeen verrata puolia, huomata eroja ja oppia miten iso ero rentojen ja kireiden lihasten välillä voi olla.
Entäs vaatetus? Vaatteiden on hyvä olla mukavantuntuisia ja pehmeitä. Joskus liikkeitä tehdään paljain jaloin.
“Ajattele kehoasi täynnä lupauksia olevana puutarhana. Katso sitä ensin haluamatta muuttaa mitään. Siedä rikkaruohoja ja nokkosia, kiviä, hyönteisiä, epätasaisuuksia, liian varjoisia tai liian kuivia aluieta. Se ei ole helppoa – varmasti paljon vaikeampaa kuin nopea torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttö. Mutta kehosi, aivan kuten puutarha, on herkkä ekosysteemi, jota sinun tulee kunnioittaa. Jos puutarhaasi hyökätään, se ennemmin tai myöhemmin kostaa tai kuolee. Aloita siis tarkkailemalla, yrittämällä ymmärtää ja tuntea.”
Thérèse Bertherat
Web: pontus.anckar.fi